Bábovka

Čas přípravy:  2 hodin
Počet porcí:  16
 
Číslo programu (trouby, ...):  3
Ingredience
polohrubá mouka 350 g
cukr krupice 250 g
máslo 160 g
rum 40 ml
pivo/voda 150 ml nebo víc
vejce 4 ks
sůl špetka
muškátový květ špetka
Popis přípravy:
Lze přidat rozinky, čokoládu, ořechy, kokos - dle chuti
 
Formu předem vymazat zteplalým máslem a vysypat moukou. Dát do ledničky.
 
Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme 4 žloutky a třeme dále, celkem asi 10 minut. Poté přilijeme pivo (vodu, sodovku, mléko) a rum o pokojové teplotě a mouku. Nakonec ze 4 bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh (i s trochou cukru?), který přidáme do těsta a vše zlehka promícháme.
 
Těsto vlijeme do bábovkové formy (vymazané máslem a vysypané hrubou moukou).
Bábovku pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut při 180 °C. Upečenou a trochu vychladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.
 
Nebo:
se sněhem smícháme základ (cukr, máslo, žloutky, rum) a mouku smíchanou s tekutinou postupně přimícháváme
90 minut při 150 °C
 
Pozn.: těsto nesmí být moc husté.