Pečené koleno

Čas přípravy:  12 hodin
Počet porcí:  3
 
Číslo programu (trouby, ...):  
Ingredience
vepřové koleno 1 ks cca 1,5 kg
cibule
bobkový list
jalovec
černé pivo
česnek
Marináda
sůl
mletý pepř
mletý kmín
mletá paprika
šalvěj
worcestrová omáčka
med
ocet
olej
černé pivo
Popis přípravy:

Koleno řádně omyjeme a očistíme. Nařežeme kůži tak, aby mohl tuk vytékat ven. Napícháme marinádou (procezenou, aby nám větší kusy neucpaly marinovací jehlu) a zbytek marinády rozetřeme po celém kolenu. Vložíme do kastrolu na cibulový základ spolu s bobkovým listem a jalovcem (novým kořením). Přikryjeme poklicí a necháme péct v troubě přes noc při 90 °C.

Ráno necháme koleno vychladnout a slijeme případný přebytečný tuk. Pomažeme česnekem a případně mírně medem, podlijeme (černým) pivem a v odkrytém kastrolu dopečeme cca půl hodiny při 180 °C (v předehřáté troubě) tak, aby byla kůrka dozlatova. Případně občas během pečení přelijeme výpekem.

Variantně lze péct v troubě 3,5 hodiny při 160 °C a poté dopéct 30 minut při 200 °C.

Podáváme se zelným salátem.