Chléb pšenično-žitný

Čas přípravy:  4 hodin
Počet porcí:  1
 
Číslo programu (trouby, ...):  4
Ingredience
pšeničná mouka chlebová 400 g
žitná mouka 360 g
voda 600 ml nebo černé pivo
sůl 1,5 lžička
kmín 2 lžičky drcený
droždí sušené 1 balení nebo plná lžíce pivních kvasnic
Popis přípravy:

Vyhnětat, vykynout cca hodinu (spíš víc, cca na dvojnásobek). Zpracovat do tvaru podle formy, obalit moukou (aby se nepřilepil, případně k tomu vypodložit pečícím papírem) a vložit do formy. Vykynout, povrch opatrně potřít vodou, aby se voda nedostala do formy (není nutné). Posypat moukou, naříznout na povrchu.
Troubu vyhřát na 260 °C, péct 5 minut při 245 °C, poté 50 minut při 190 °C.

Přepočet na 500 ml vody: 630 g mouky celkem