Boršč

Čas přípravy:  3 hodin
Počet porcí:  8
 
Číslo programu (trouby, ...):  
Ingredience
hovězí maso 500 g
pivo 500 ml
červená řepa 2 ks středně velká
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
celer 0,2 ks menší
cibule 1 ks
rajče 2 ks oloupaná
bílé zelí 200 g
sádlo 50 g
bobkový list 2 ks
černý pepř 8 kuliček
nové koření 8 kuliček
kmín 1 lžička
sůl
petrželová nať nasekaná, na ozdobu
Popis přípravy:

Připravte si tři hrnce.

Omyté maso vložte do hrnce s pivem a dolitou studenou vodou, přidejte bobkové listy, nové koření a pepř. Pomalu vařte, až bude maso měkké.

Alternativně lze omyté maso společně s tvrdou zeleninou zavakuovat a nechat táhnout při teplotě 65 °C 14 hodin.

Zatímco se maso vaří, pokračujte v přípravě zeleniny do polévky. Oloupejte řepu a nakrájejte ji na nudličky. Dejte ji do druhého hrnce a podlijte ji částí vývaru z vařeného masa. Vařte, dokud nebude měkká. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kolečka/nudličky.

Jakmile je maso hotové, vyndejte ho a odložte stranou. Vývar sceďte. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a ve třetím hrnci ji orestujte na sádle. Přidejte k ní kořenovou zeleninu a vše společně orestujte. Základ zalijte vývarem z masa.

Do polévky přidejte nastrouhané zelí, uvařenou řepu, rajčata nakrájená na malé kostičky a vše povařte asi 30 minut. Maso nakrájejte na malé kostky, vložte do polévky a vše společně provařte.

Podávejte se zakysanou smetanou a s nasekanou petrželovou natí.