Pivní mazanec

Čas přípravy:  4 hodin
Počet porcí:  10
 
Číslo programu (trouby, ...):  
Ingredience
hladká mouka 400 g
cukr 100 g
pivo 100 ml světlé, méně hořké
rum 70 ml
máslo 80 g nebo sádlo
droždí sušené 1 balení
rozinky 50 g
mandle 40 g
muškátový květ špetka
sůl špetka
sádlo trochu na potření
Popis přípravy:
Výběr surovin je klíčový. Z nekvalitních surovin nelze vyrobit kvalitní pokrm. Mouka by měla být čistě přírodní bez jakýchkoliv přidaných látek. Pivo by mělo vonět, což vylučuje levné napodobeniny průmyslově vyráběného piva. Doporučuji řemeslné pivo z nějakého menšího pivovaru. Sádlo má velký vliv na chuť, proto by mělo být velmi kvalitní a jemné chuti. Nekvalitní sádlo příliš čpí.
 
Rozinky namočíme v rumu. Mandle uvedeme ve vodě k varu a ještě horké (tedy dokud jsou měkké) oloupeme (pokud nejsou již loupané) a nakrájíme ostrým nožem na plátky.

Necháme zteplat pivo a v něm oživíme droždí s trochou mouky.

Smícháme všechny suroviny a uhněteme těsto, které se nelepí.

Těsto necháme v míse a teple tak dlouho, než nastartuje kynutí. Poté lze mísu s těstem přikrýt fólií, uložit do chladu a nechat kynout do druhého dne (v létě je možné i do lednice a nechat těsto kynout jeden až dva dny). Delším kvašením těsto zjemní a bude lepivé, proto je vhodné připravit předem vše tak, aby stačilo těsto jen vyklopit na plech bez dalšího tvarování.

Před pečením potřeme vršek rozehřátým sádlem.

Troubu předehřejeme na 180 °C, pečeme při 160 °C cca 50 minut. Pro zrychlení pečení je možné udělat z těsta dva menší kusy, pak se peče cca 35-40 minut.